Nieuwe wetgeving op komst over de looptijd van een verzekeringsovereenkomst

Vandaag de dag spelen nog de oude regels: een verzekeringsovereenkomst heeft een duur van één jaar en opzeg kan alleen maar drie maanden voor de vervaldag en dat allen door een correcte kennisgeving aan de andere contractspartij.

Deze verzekeringsovereenkomst wordt nu elk jaar opnieuw stilzwijgend verlengd, behoudens een tijdige en correcte opzeg door de verzekerde of verzekeraar. Zo een opzeg moet ten minste drie maanden vóór de vervaldag van de verzekeringsovereenkomst meegedeeld worden aan de verzekeraar of de verzekerde. Dat moet via een aangetekende brief, deurwaardersexploot of opzeggingsbrief tegen ontvangstbewijs. Daarnaast kan een verzekeringscontract eveneens opgezegd worden na een schadegeval, wanneer het risico verdwijnt of binnen drie maanden na een verandering van het tarief.

Veel consumenten vinden dit administratief ingewikkeld. Het is op dit punt dat de wetgever de regels dan ook wil versoepelen. Het nieuw wetsvoorstel zorgt ervoor dat na afloop van het eerste jaar van de verzekeringsovereenkomst, de verzekering ten allen tijde kan worden opgezegd door de verzekerde. Een uitzondering hierop zijn de verzekeringsovereenkomsten die nog geen jaar lopen. In het eerste jaar van de verzekeringsovereenkomst is er voor de verzekerde een opzegtermijn van twee maanden, en voor de verzekeraar een termijn van drie maanden.

Deze opzegging zal in de toekomst ook digitaal mogelijk zijn via portalen zoals Itsme.

Door deze vereenvoudiging zullen consumenten in de toekomst sneller van verzekeringsovereenkomst kunnen wisselen. Dit zal ongetwijfeld gepaard gaan met meer concurrentie tussen de verschillende verzekeringsmaatschappijen, en bijgevolg mogelijks lagere premies.

Op 20/09/2023 werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel aangenomen om de opzeggingsregels voor verzekeringsovereenkomsten te wijzigen. Het voorstel moet ervoor zorgen dat het opzeggen van dergelijke overeenkomsten gemakkelijker manier kan gebeuren. Hierdoor wordt het voor de consument gemakkelijker om van verzekeraar te kunnen veranderen.

Dit wetsvoorstel werd op 05/10/2023 door de Kamer omgezet in een wetsontwerp. De regering moet nu nog het ontwerp bekrachtigen. Intussen zijn deze nieuwe regels thans nog niet van toepassing. Vanaf de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad, hebben verzekeraars overigens nog één jaar om zich in regel te stellen met bovenvermelde nieuwe wetgeving.

Ons kantoor staat u graag bij indien u meer vragen heeft over dit item of andere vragen binnen het domein Verzekeringsrecht.

Contacteer ons telefonisch, per mail of boek digitaal een afspraak met ons kantoor.

Bram Maes

Advocaat

Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor

Deel via: